Szarlotka na kruchym cieście, z jabłkami pachnącymi cynamonem. Klasyka w najlepszym wydaniu..
Składniki na ciasto:
3,5 szklanki mąki pszennej
250g margaryny
1 szklanka cukru
1 proszek do pieczenia
5 żółtek
Aromat waniliowy, kilka kropel
Nadzienie jabłkowe:
1kg jabłek
Cynamon
Cukier
Ewentualnie przyprawa do szarlotki Kamis
Ze składników na ciasto zagnieść kulę i wstawić do lodówki na ok. 30 min. Jabłka obrać, zetrzeć na tartce/w robocie kuchennym. Dodać do nich cukier, cynamon wedle uznania i smaku. Można też dodać przyprawę do szarlotki. Wyciągamy ciasto z lodówki i dzielimy je (3/4 jeśli lubimy gruby spód, albo na pół jeśli wolimy mniej ciasta na spodzie). Ciasto lekko rozwałkowujemy bądź ścieramy na blachę, wysmarowaną wcześniej masełkiem/olejem. Na to kładziemy masę jabłkową i tym razem ścieramy resztę ciasta na tartce na górę. Pieczemy ok 1h w 160 stopniach, na termoobiegu. Można posypać też cukrem pudrem!
Smacznego !
2 komentarze:
Tradycyjna najlepsza! :)
Szarlotka super! piekłam mężowi na walentynki bo to jego ciasto i naprawdę dobrze smakuje
Prześlij komentarz