Kilka dni przed mikołajkami czas na muffinki korzenno-jabłkowe, pachnące niczym szarlotka! Jedyna babeczka która ocalała do zdjęcia…
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1/5 szklanki cukru (może być puder, wanilinowy)
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki oleju
2 małe jogurty (ja dodałam śliwkowy light i jeden naturalny Activia)
1 łyżeczka cynamonu
Szczypta soli
Jedno jajko
Trochę olejku waniliowego
ok. 250g musu jabłkowego wymieszanego z łyżką cukru i łyżeczką cynamonu. (lub innej konfitury pasującej do cynamonu)
Wykonanie:
Wszystkie składniki mieszamy łyżką w misce (wszystkie suche i mokre składniki +1 łyżeczka cynamonu do ciasta) Do przygotowanej formy muffinkowej wkładamy papilotki i pokrywamy je ok. łyżeczką, półtora ciasta. Na to wykładamy łyżeczkę przygotowanego musu z cukrem i cynamonem. Kolejno od góry pokrywamy ciastem przygotowane babeczki. Na wierzch można położyć cienki plasterek jabłka. Wkładamy do rozgrzanego na termoobiegu piekarnika do 170 stopni i pieczemy ok. 25min
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz