Wypiek do kawki…
Kruchutkie, rozpływające się w ustach cytrynówki z dżemem żurawinowym babcinej roboty…
Składniki:
370 g mąki pszennej przesianej
220-230g masła bądź margaryny ( ja dodałam pół na pół)
160-170g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 żółtka
Szczypta soli
Trochę mleka (gdy ciasto ciężko się wyrabia)
Aromat cytrynowy
Słoik wybranego dżemu (czerwone ładniej wyglądają.)
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem na białą, puszystą masę. Następnie dodajemy 2 żółtka i aromat. Mąkę, proszek, sól wymieszać i stopniowo dodawać do masy. Gdy będzie za ciężko wyrabiać mikserem przełożyć ciasto do miski i zagnieść ręcznie. Można dodać trochę mleka gdy ciasto jest za suche. Formujemy małe kuleczki wielkości zbliżonej do klusek śląskich i robimy w nich małe wgłębienie. W tą ‚dziurkę’ nakładamy wybrany dżem ok.0,5 łyżeczki. Pieczemy w rozgrzanym do 160-170 stopniach piekarniku ok 20min do zrumienienia.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz