Piernik Litewski, pachnący, mięciutki i najeżony bakaliami.
Niech nie zwiedzie was jego wygląd, jest przepyszny!
Kwintesencja świątecznych smaków…
Składniki:
1,5 (ok. 220g) szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki mąki żytniej
150 g masła/margaryny
1 szklanka jogurtu naturalnego/maślanki/kefiru
250 g miodu
1 łyżeczka sody
3 jajka
ok 150-200 g bakalii (rodzynki, orzechy, kandyzowany ananas itp)
ok. 2 łyżeczki przyprawy do ciasteczek korzennych lub piernika
Wykonanie:
Miód i masło rozpuścić w garnuszku. Bakalie posiekać i oprószyć łyżką mąki. Mąkę wmieszać z sodą. Jajka utrzeć z cukrem na białą masę. Dodać mąkę z sodą (stopniowo) i dolewać do masy jogurt, masło z miodem i przyprawą korzenną. Następnie dodajemy bakalie i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki keksowej i pieczemy w nagrzanym do ok.160-170 stopni piekarniku przez około godzinę (do suchego patyczka.) Na koniec można polać lukrem.
Smacznego!
1 komentarze:
Na mące żytniej jeszcze nigdy nie próbowałam. Ale wygląda wspaniale! :)
Prześlij komentarz