Babeczki, muffinki, mój tort z okazji 23 urodzin...
Ciasto:
110g miękkiego masła/margaryny
100g cukru
120-130g mąki (jeśli ciasto za rzadkie, dodajemy więcej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 torebka cukru wanilinowego lub kilka kropel aromatu waniliowego.
1-2 jajka.
Jeśli ciasto jest za gęste można dodać troszkę mleka.
Krem:
Puszka mleka skondensowanego
1-2 Śmietanki 30%
1 ŚmietanFix
Cukier puder do smaku.
Aromat waniliowy, kilka kropel.
Kandyzowane owoce, płatki czekolady do dekoracji.
Wykonanie:
Tłuszcz ucieramy z cukrem, na białą masę. Dodajemy kolejno jajka, aromat. W drugiej misce mieszamy produkty sypkie, które dodajemy do mokrych składników. Wszystko mieszamy. Do ciasta możemy dodać kilka płatków czekolady, lub łyżkę kakao-aby babeczki były czekoladowe. Pieczemy ok 20min na termoobiegu nastawionym na ok 175 stopni.
Śmietanę ubijamy, dodajemy śmietanfix wg. przepisu i cukier puder do smaku. Na koniec kilka kropel aromatu i ponownie mieszamy. Tak przygotowaną masę przekładamy do szprycy. Wystudzone babeczki smarujemy masą mleka skondensowanego i ozdabiamy wedle uznania masą śmietanową i przygotowanymi owocami.
0 komentarze:
Prześlij komentarz