Buche de Noel to francuska nazwa placka w kształcie kawałka drewna. Świąteczna rolada, oblana czekoladą, nadziana bitą śmietaną, toffi i wiśniami.
Składniki:
1 Rolada biszkoptowa (bądź jeśli chcemy pieczemy zwykłą biszkoptową roladę sami)
500ml śmietanki kremówki 30%
Kandyzowane wiśnie
Puszka mleka skondensowanego
2x Czekolada mleczna/gorzka jak kto woli
Cukier puder
Śmietan fix
Wykonanie:
Roladę rozwijamy i smarujemy ją mlekiem skondensowanym słodkim (toffi). Ubijamy śmietanę z dodatkiem śmietanfixu i cukru pudru do smaku. Rozsmarowujemy ją na placku z toffi. Z jednej strony boku w rządku, układamy wiśnie aby znalazły się na środku naszej rolady. Dokładnie zwijamy i odwracamy końcem do spodu. Końcówkę rolady obcinamy na skos i kładziemy ją na wierzchu rolady, tak aby kształtem przypominał pień (można zobaczyć na zdjęciu przed polaniem, jak ułożyć). Czekoladę rozpuszczamy w parze wodnej i oblewamy dokładnie ciasto. Kiedy czekolada jest jeszcze gorąca, widelcem robimy wzór pnia (po prostu jeździmy widelcem w różne strony po czekoladzie.) Kiedy masa zastygnie, ozdabiamy wedle uznania.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz