Obsługiwane przez usługę Blogger.
RSS

Piernik Staropolski Długodojrzewający




Świąteczny piernik staropolski przekładany masą z kaszy manny i własnej roboty nutellą śliwkową.

Przepis na piernik:
500 g miodu naturalnego
1,5 szklanki cukru
250 g masła
1 kg mąki pszennej
3 jajka
3 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki mleka (125 ml)
0.5 łyżeczki soli
2 torebki przyprawy korzennej do piernika (ja dałam ok 2,5 opakowania)
Masło, miód i cukier rozpuścić w garnuszku.  Zagotować i wystudzić. Sodę rozpuścić w mleku. Do drugiej miski wsypujemy mąkę, przyprawę, sól. Mieszamy. Dodajemy kolejno sodę z mlekiem, jajka i masę miodowo-cukrowo-maślaną. Wszystko dokładnie mieszamy.  Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce na ok 4tyg. Moje ciasto robiłam 1 grudnia, a upiekłam 20.
Kiedy ciasto swoje odleży, dzielimy je na 3 bądź 4 części (ja podzieliłam na 3 części, a mimo to wyszły mi 4 placki). Ciasto ciężko będzie wyciągnąć z miski, jednak dobrze się rozwałkuje gdy podsypiemy je delikatnie mąką.  Część ciasta rozwałkowujemy na ok 0,5 do 1cm. Pieczemy do zbrązowienia ok. 15/20min w temperaturze ok. 170 stopni. Odkładamy upieczone placki na ok 4 dni.

Masa z kaszy manny:
2 szklanki mleka
ok. 8 łyżek kaszy manny
1 szklanka cukru
200g masła
Aromat cytrynowy
Mleko zagotowujemy. Dodajemy kaszę manną i cukier. Stale mieszamy na małym ogniu aż do zgęstnienia. Studzimy. Do zimnej kaszy dodajemy masło i wszystko dokładnie miksujemy, dodajemy kilka kropel aromatu.

Polewa czekoladowa:
200g margaryny
Cukier puder
Kakao (Gorzkie)
Margarynę rozpuszczamy. Dodajemy ‚na oko’ kakao i cukru pudru. Całość mieszamy, tak aby powstała w miarę gęsta masa.

Wykonanie:
Pierwszy placek smarujemy powidłami (w moim przypadku nutella śliwkowa, domowej roboty), na to kładziemy kolejny placek, na który wykładamy kaszę manną. Przykrywamy trzecim plackiem który zalewamy polewą czekoladową. Na wierzchu układamy orzechy włoskie. 
 Smacznego!


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 komentarze:

Prześlij komentarz