Piernikowa chatka, domek Baby Jagi.. Na zdjęciu jeszcze nie dokończona, ciągle coś doklejam;)
Ciasto Piernikowe:
700g mąki pszennej
220g masła/margaryny
220g miodu
1 szklanka cukru
1 jajo
1,5 łyżeczki sody
szczypta soli
przyprawa do piernika
Landrynki
Masło ucierać z cukrem. Gdy jest już „białe” dodajemy roztopiony miód. Sypkie produkty wymieszać razem. Masło z cukrem i miodem, dodać do sypkich produktów, dodać jajko. Zagnieść ciasto (będzie się kruszyło) i schować do lodówki na 1-2h.
Drukujemy szablon http://images.allrecipes.com/site/allrecipes/gingerbread_house_diagram.pdf i wycinamy go.
Gotowe ciasto rozwałkowujemy na ok. 3-5mm i wycinamy poszczególne wzory które pieczemy ok.10min w temperaturze 175 stopni. W oknach można położyć pokruszone landrynki, które dadzą imitacje szyby.
Lukier (klej)
2 białka ubite na sztywno
Cukier puder (ok 1kg)
Białka miksujemy dodając porcjami cukier do uzyskania gęstego kleju. Następnie wkładamy go do rękawa cukierniczego. Domek kleimy do stabilnej powierzchni (u mnie deska do krojenia), zaczynając w kolejności: przód, ściana x2, tył. Czekamy aż całość przyschnie i kleimy dach.
Całość ozdabiamy wedle uznania
0 komentarze:
Prześlij komentarz