Na zimowe dni bułeczki z masłem i makiem oraz z waniliowym serkiem z cynamonem...
Składniki:
330 ml mleka uprzednio podgrzanego
400 g mąki pszennej przesianej
2 i 0,5 łyżeczki drożdży suszonych
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki cukru
50 g rozpuszczonego masła/margaryny
2 łyżeczki majonezu (dzięki temu bułki są dłużej świeże-a i tak go nie czuć)
Automat do pieczenia chleba z funkcją wyrabianie ciasta "dough" - wersja dla leniwych jak ja, ewentualnie można zrobić rozczyn z mleka i świeżych drożdży i normalnie wyrobić ciasto.
Nadzienie makowe:
0,5 szklanki maku (suchy)
2-3 łyżeczki cukru
Roztopione masło do posmarowania bułeczki w środku.
Nadzienie serowe:
Serek Danio waniliowy
Ser śmietankowy, pół kostki
Cukier ok.2-3 łyżeczki
Cynamon do smaku
Całość wymieszać i wyrobić na jednolitą masę.
Wykonanie:
Wszystkie składniki w podanej kolejności wkładamy do automatu (najpierw produkty mokre, potem sypkie i na końcu drożdże). Włączamy program "wyrabianie ciasta" i czekamy ok 1,5h. Jeżeli nie mamy automatu robimy rozczyn z drożdży (jak go zrobić znajdziecie w poprzednich przepisach).
Po wyrośnięciu ciasta, dzielimy je na dowolną ilość części w zależności od preferowanej wielkości bułeczek-optymalnie ok 15,16. Odkładamy podzielone ciasto aż sobie lekko podrośnie pod ściereczką w tym czasie przygotowujemy nadzienie. Gdy to zrobimy bierzemy jedną kulkę ciasta i rozwałkowujemy. Smarujemy zależnie od wybranego smaku serem albo masłem i posypujemy makiem z cukrem. Zwijamy ciasto w rulonik. Na środku nożem przecinamy tak aby z obu stron do brzegu zostało ok 1-2cm. Końcówki te wywijamy przez "dziurkę" na środku i kładziemy na blaszce wysypanej mąką. I tak robimy kolejne. Smarujemy masłem/jajkiem przed pieczeniem. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku ok 20min.
Smacznego!
1 komentarze:
obie wersje wspaniałe <3
Prześlij komentarz