„Anonimowi Czekoholicy nie istnieją, bo tego nałogu nikt nie chce rzucić.”
Dziś przepis inspirowany Anią Starmach, na jej czekoladowe Brownie.
Swoją wersję lekko zmodyfikowałam.
Składniki:
200g gorzkiej czekoladyok. 150g masła
75g mąki
Laska wanilii
Pół szklanki wody
Szklanka cukru
Pół łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
Wykonanie;
Wodę, cukier i ziarenka z laski wanilii, zagotowujemy tworząc "syrop". Gdy cukier jest rozpuszczony dodajemy połamaną czekoladę i roztapiamy ją ciągle mieszając. Zdejmujemy z ognia. Masło kroimy na małe kawałki i dodajemy do masy czekoladowej. Mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy. Mąkę dokładnie łączymy z jajkami i proszkiem do pieczenia. Następnie cienkim strumykiem, stopniowo dolewamy czekoladę. Dokładnie mieszamy. Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Napełniamy każdego papilotka do połowy. Pieczemy w rozgrzanym do 160-170 stopni piekarniku około 20min, do "suchego patyczka". Jeżeli byśmy wyciągnęli ciastko po ok. 10min uzyskalibyśmy coś w rodzaju ciasta fondue.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz